Ce este incluziunea socială?

Vlad Voloșciuc
,
Stăuceni, Chișinău

Acum câteva zile vorbeam cu cineva despre incluziunea socială. Discuția a pornit de la faptul că această persoană a avut câteva probleme de sănătate care ar avea o cauză psiho-somatică. Ca să înțelegeți ce înseamnă problemele psiho-somatice, imaginați-vă că anumite trăiri interioare ne pot afecta organele vitale sau funcțiile organismului. Se oferă un specialist să ne explice mai bine ce înseamnă psiho-somatic în secțiunea de comentarii, vă rog?

Așa, să revenim la incluziunea socială. M., persoana în cauză, mi-a explicat că pentru el incluziunea socială înseamnă nu doar când este acceptat/ tolerat de societate, ci atunci când nu trebuie să-și justifice existența ca parte a unui întreg, o societate în care egalitatea este un principiu universal. Poate că M. nu a explicat cuiva la modul propriu că este gay, dar a trecut cu siguranță prin momente în care orientarea lui sexuală l-a pus întro lumină proastă. Aceste momente cumulate peste ani înseamnă o mare presiune psihologică, dar mai ales socială.

Ei bine, eu personal nu mai simt nevoia să-mi explic orientarea sexuală și nici nu mă simt prost atunci când mă pune întro lumină mai proastă. Pentru mine nu mai contează ce crede lumea despre orientarea mea sexuală. Știți de ce? Pentru că știu că sunt un om integru, la fel ca mulți alții.

Scopul acestui text este de a vă pune pe gânduri și de a vă provoca să vă apreciați așa cum sunteți voi. Nu trebuie să demonstrați nimănui că sunteți oameni integri. Sunteți deja așa! Trebuie decât să vă respectați așa cum sunteți voi, că numai atunci ve-ți fi respectați de alții.

Eu zic că 2015 este plin de povești de succes, voi?

:),
V.

Relatează istoria ta

Te îndemn să-ţi găseşti o persoană de încredere ca tu să te destăinui, ca tu sa-ţi descarci emoţiile...

Medic Psihiatru, Psihoterapeut

Abonează-te

Abonează-te la Egali newsletter feed

Înscrie un scurt film pentru a susţine pe cei care necesită de sprijinul tău. Ajută şi pe alţii să accepte diversitatea. Înregistrează video