07 Octombrie 2016

Zilele Coming Out 2016

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” te invită între 11 și 15 octombrie să participi la un șir de evenimente consacrate Zilei internaționale a coming out-ului*, care se marchează anual la 11 octombrie. Desfășurate sub sloganul TRĂIESC LIBER. DESCHIS. FĂRĂ FRICĂ, Zilele Coming Out 2016 îți oferă câteva activități ale căror scop este sporirea vizibilitatății lesbienelor, gay-ilor, bisexulilor, persoanelor transgen și celor neconforme cu normele de gen în societate și sensibilizarea publicului cu privire la viața, trăirile și exepriențele persoanelor din comunitatea LGBT din Republica Moldova.

11/10, marți

18:00 – 21:00 Coming out prin pictură. Expoziție

Locație: Centrul GENDERDOC-M, str. Valeriuc Cupcea, nr. 72/1

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită, marți, 11 octombrie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „Coming out prin pictură” realizată de persoanele LGBTQ din Moldova și dedicată Zilei internaționale a coming out-ului. Uneori emoțiile noastre vizavi de procesul de coming out, adică conștientizarea, asumarea voluntară și/sau publică a identităților noastre neheterosexuale sau a identităților de gen care nu corespund sexului atribuit la naștere, pot fi mai bine exprimate prin artă decât cu cuvinte.     

19:00 – 21:00 Discuția „Coming Out: Alegere sau necesitate?”

Locație: Centrul GENDERDOC-M, str. Valeriuc Cupcea, nr. 72/1

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită, marți, 11 octombrie, de la ora 19:00, la discuția neformală „Coming Out: Alegere sau necesitate?”. Unii zic că persoanele LGBTQ  nu sunt vizibile în societate și de aia nivelul de homofobie și transfobie este atât de înalt. Alții zic că persoanele LGBTQ nu fac coming out anume din cauza homofobiei și transfobiei din societate. Vă propunem pentru dezbatere o singură întrebare „Este coming out-ul alegere sau necesitate?”. La discuție vor participa și persoanele LGBTQ care deja și-au dat răspuns la caeastă întrebare.

12/10, miercuri

19:00 – 22:00 Ga(y)me Night

Locație: Erudit Club, str. Pușkin, nr. 52

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită, miercuri, 12 octombrie, de la ora 19:00, la o seară de jocuri de masă în prima și unica cafenea de board games din Chișinău, Erudit Club. Ga(y)me Night este un prilej perfect pentru a-ți petrece trimpul în ambianță prietenoasă, a încerca jocuri noi și a-ți face cunoștințe cu oamenii deschiși și curioși.

Participarea este gratuită.

13/10, joi

19:00 – 21:00 Queer TEDx Talk: Trecutul. Prezentul. Viitorul.

Locație: teatru-spălătorie, str. Eminescu, nr. 72

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită joi, 13 octombrie, ora 19:00, la o seară de discursurile proiectate și vii inspiraționale dedicate coming out-ului, procesului de asumare publică a identităților LGBTQ.

Queer TEDx Talk, desfășurat la Spălătorie cu genericul „Trecutul. Prezentul. Viitorul.”, vă va pune la dispoziție proiecții a trei discursuri din cadrul TED despre importanța coming out-ului și trei discursuri vii ale activistelor și activiștilor pentru drepturile persoanelor LGBTQ din Moldova – Anastasia Danilova, Angelica Frolov și Artiom Zavadovschi.

Intrarea este gratuită. Numărul locurilor este limitat.

14/10, vineri

18:00 – 20:00 Volum(e) pentru schimbare socială. Editura Hecate în Chișinău

Locație: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, nr. 126

Centrul de Informații GENDERDOC-M și Editura Cartier vă invită vineri, 14 octombrie, ora 18:00, la prezentarea Editurii Hecate (București) și discuție despre literatura „marginalilor” ce va avea loc în incinta Librăriei din Centru (bd. Ștefan cel Mare, 126).

Participanții și participantele la discuție Ovidiu Anemțoaicei, co-fondator Editura Hecate, Tamara Cărăuș, eseistă și critic literar, și Petru Negură, sociolog, vor dezbate necesitatea existenții editurilor și librăriilor pentru literaura care vizează și reprezintă grupurile sociale lăsate la marginea sociatății și lipsite de vocile care trebuiesc auzite.

Intrarea este liberă. Numărul locurilor este limitat.

15/10, sâmbătă

14:00 – 16:00 Turul Q prin centrul Chișinăului

Punctul de pornire: Scuarul Consilului Europei, Str. Mihail Kogălniceanu / Str. Alexei Mateevici  

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită, sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 14:00, să fiți parte a Turului Q prin centrul Chișinău. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre  locurile marcante pentru comunitatea LGBTQ din Chișinău, vă așteptăm cu drag. Unde a avut loc prima ediție a festivalului MoldovaPride din 2002? Unde se aflau barurile gay din Capitală? Care a fost traseul primului Marș al Egalității LGBTQ?

Vă așteptăm sâmbătă, 15 octombrie, la 14:00 la stația de troleibuze din Scuarul Consiliului Europei (între Str. Mihail Kogălniceanu / Str. Alexei Mateevici), punctul de pornire a Turului Q. Durata turului: 2 ore, distanța parcursă: aprox. 4 km.

20:00 – 22:00 Identitate de gen în România. Discuție cu Patrick Brăila

Locație: Korovva, str Independenței, nr. 28

Centrul de Informații GENDERDOC-M și Korovva vă invită sâmbătă, 15 octombrie, ora 20:00, la discuție despre lupta pentru recunoașterea identitatății de gen în România ce va avea loc cu activistul pentru drepturile persoanelor trans din România, co-fondatorul Asociației TRANSform și cineast, Patrick Brăila. 

Cum este să-ţi găseşti identitatea şi să lupţi pentru aceasta? Cum este să-ți asumi public identitatea de gen și să invingi stereotipurile și prejudecățile într-o societate transfobă? Veți avea posibilitatea să aflați răspunsuri la aceste și alte întrebări venind la discuția neformală.

După discuție urmează o proiecție surpiză.

Intrarea este liberă.

22:00 – 04:00 QUEERȘINĂU.MD Party

Locație: Korovva, str Independenței, nr. 28

Chișinăul este al meu, al tău, al ei, al lui, al nostru, al vostru, al tuturor. În seara de sâmbătă, 15 octombrie, la ora 22:00, ușile Korovvei vor fi deschise tuturor celor care trăiesc conform principiului că Chișinăul este un oraș pentru fiecare. QUEERȘINĂU.MD este o petrecere destinată tuturor, indiferent de sex, vârstă, gen, identitate de gen, exprimare de gen, orientare sexuală, etnie, rasă, statut social, limbă vorbită și toate restul.

Music powered by Arteria Lenina & Co.

Intrarea gratuită.

Intrarea la toate evenimentele este liberă în limita locurilor disponibile!

*Coming out (din engleză „ ieșirea afară”) se referă la procesul de a afirma public și voluntar orientarea homosexuală, bisexuală sau identitatea de gen. Termenul complet în limba engleză este „coming out of the closet”, sau ieșirea din dulap. A fi „out” înseamnă a fi deschis despre orientarea sexuală sau identitatea de gen. A rămâne „in the closet” (în dulap) înseamnă a ascunde aceste caracteristici și a asuma public o altă orientare sexuală, de obicei, cea heterosexuală, sau o altă identitate de gen – cea care i-a fost atribuită persoanei la naştere. Coming out este recunoaşterea, acceptarea şi mărturisirea homosexualităţii, bisexualităţii sau a faptului că eşti transgen atât faţă de sine, cât şi faţă de alţii. Coming out nu constituie doar faptul de a spune cuiva cine eşti. Aceasta reprezintă un proces îndelungat care include percepţia de sine, atitudinea faţă de propria sexualitate sau identitatea de gen, structura propriei vieţi şi modul în care persoana se prezintă pe sine însăşi familiei, prietenilor şi lumii.

În domeniul biologiei eu nu am întâlnit niciodată termenul de "normă". Natura nu are norme, natura are variante

Doctor în ştiinţe biologice

Abonează-te

Abonează-te la Egali newsletter feed

Scrie-ne despre viaţa ta. Povesteşte cum ai simţit că eşti diferit, ce probleme ai întâmpinat, cine ştie despre orientarea ta. Relatează istoria ta